Op werkdagen voor 16u besteld, zelfde dag verzonden Dé E-bike specialist van de Benelux Binnen NL gratis verzending vanaf €50,-
0
Winkelwagen

Werking van onze E-bike kits (ombouwsets)

Hoe de E-Drive / E-bike kit van Fietsunie.nl werkt en of deze geschikt is voor elke fiets lees je op deze pagina. We geven duidelijke antwoorden op de meest gestelde vragen, zodat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent over het ombouwen van je bestaande fiets naar een elektrische fiets met behulp van onze E-Drive ombouwsets.

Kan mijn fiets met jullie E-bike kits worden omgebouwd?

Jazeker! Met onze E-Drive ombouwsets kan elke fiets worden omgebouwd tot elektrische fiets. Bij het bestellen geef je ons de specificaties van je fiets door, zoals de wielmaat en het remsysteem. Vervolgens stemmen wij de E-bike ombouwset af op jouw specificaties. Uw ombouwset is dus altijd custom! Heb je nog vragen, mail ons dan gerust op info@fietsunie.nl.

Hoe lang gaat een volle accu mee?

De gemiddelde afstand in kilometers die je met een volle accu kunt afleggen, noemen we de actieradius. De actieradius hangt af van een aantal factoren, o.a. het gewicht van jouw fiets, de weersomstandigheden en het vermogen van jouw accu. Fietsunie.nl levert je minimaal een krachtige 36V 10.5AH Lithium Ion accu met een capaciteit van 378 Watt/Uur. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270Wh, en dit is dus 40% minder krachtig dan een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl. Bij gemiddelde trapondersteuning heb je nieuwe elektrische fiets hiermee een actieradius tussen de 40 tot 180 kilometer.

Welke snelheid haal ik met een ombouwset?

In Nederland gaat het er eigenlijk niet om hoe hard uw elektrische fiets kán, maar hoe hard deze mág. Daar zijn wettelijke richtlijnen voor. Voor elektrische fietsen geldt dat deze maximaal 25 kilometer per uur mogen gaan, met een vermogen voor de trapondersteuning van 250 watt. Kom je daarboven, dan wordt je omgebouwde elektrische fiets als speed pedelec gezien en daarvoor gelden andere verkeersregels, zoals de verplichting een helm te dragen. De trapondersteuning van onze E-bike ombouwsets is daarom begrenst op 25 km/h. Rijd je er niet mee op de openbare weg, dan kan je elektrische fiets eenvoudig opvoeren tot wel 60 km/h.

Kan ik mijn ombouwset zelf installeren?

Voor het installeren van jouw ombouwset heb je geen technische opleiding nodig, maar enig technisch inzicht kan wel van pas komen. Veel van onze klanten doen het installeren zelf. Aan de hand van de meegeleverde instructies kun je deze klus prima klaren. Durf je het niet aan, of laat je het installeren van jouw ombouwset liever aan een expert over? dan staan de monteurs van Fietsunie voor je klaar. Voor een kleine meerprijs bouwen zij, in onze eigen werkplaats, jouw bestaande fiets vakkundig om tot elektrische fiets. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het installeren van jouw ombouwset en we voorzien je van een duidelijke prijsopgaaf.

Moet ik mijn omgebouwde fiets verzekeren?

Nee, dat is niet nodig. Voor de wet maakt het verschil, of de fiets geheel zelfstandig (motorisch aangedreven) rijdt. Met onze E-bike ombouwsets is dat niet het geval. jouw fiets krijgt weliswaar elektrische trapondersteuning, maar deze blijft onder de grens van 250 watt vermogen. Ook wordt het niet een geheel zelfstandige elektrische fiets gezien, omdat je altijd iets moet meetrappen. Daarom hoef je voor jouw omgebouwde fiets geen extra verzekering af te sluiten en jouw fiets heeft ook geen kentekenplaatje nodig.

Waar wordt de minimotor gemonteerd?

Bij de middenmotor is de motor bevestigd aan de trapas. Deze plek is het meest geschikt voor een goede gewichtsverdeling. Bij voorwielmotoren zit deze verwerkt in de naaf van jouw voorwiel. Met een voorwielmotor valt het bijna niet op dat je een elektrische fiets hebt.

Wat is er zo handig aan een minimotor?

Een minimotor kan zeer onopvallend worden verwerkt in de naaf van jouw voorwiel. Hierdoor valt het haast niet op dat je een elektrische fiets hebt. Bovendien is de motor licht van gewicht, waardoor je zelf ook haast niet door hebt dat deze er zit. Waar je het wel aan merkt, is de trapondersteuning. Zo’n lichte motor van nog geen 2 kg levert namelijk een behoorlijk krachtige trapondersteuning. Weinig lasten, veel lusten dus.

Kan ik de trapondersteuning uitschakelen?

Dat kan zeker! Voel je je sportief of wil je gewoon liever op eigen kracht fietsen, dan schakel je de trapondersteuning eenvoudig uit. Hiervoor gebruik je de aan/uit schakelaar of het display. Tevens zijn onze motoren voorzien van een volledige vrijloop. Dat wil zeggen dat wanneer je zonder ondersteuning fietst, dat de fiets net zo soepel fietst als voorheen. Tip: schakel de trapondersteuning altijd uit wanneer je de fiets parkeert.

Hoe klinkt mijn nieuwe hulpmotor?

Wanneer je het geluid van een chopper had gewild, dan moeten we je teleurstellen. De motor van uw E-bike ombouwset is namelijk muisstil. Alleen op momenten dat deze vol vermogen moet leveren, zoals opwaarts op steile hellingen, zal de motor licht hoorbaar zijn.

Wat is beter: voorwiel- of achterwielaandrijving?

Wij raden aan om voor voorwielaandrijving te kiezen. Los van wat ‘de experts’ erover zeggen (die zijn het er niet over eens, maar kamp voorwielaandrijving is wat groter), is dat gewoonweg handiger wanneer je een E-bike ombouwset wilt gebruiken. Hierbij wordt jouw wiel namelijk vervangen en een voorwiel is gemakkelijker te vervangen dan een achterwiel. Het eruit halen van het achterwiel betekent losmaken van de ketting, derailleur (versnellingen) en achterrem, terwijl een voorwiel losmaken na het losdraaien van twee moeren geklaard is. Trouwens, met onze ombouwkit in het voorwiel heb je eigenlijk tweewielaandrijving: de motor zorgt voor traphulp vanuit het voorwiel en je trapt zelf mee vanuit het achterwiel. Win-win!

Hoe rem ik met mijn omgebouwde E-bike?

Bij de E-bike ombouwsets van Fietsunie wordt standaard een remonderbreker meegeleverd. Het remmen zelf gaat op dezelfde manier als voorheen, alleen krijgt jouw remsysteem nu hulp van de elektronische remonderbreker. jouw veiligheid vinden we namelijk belangrijk en daarom rekenen we geen meerprijs voor de remonderbreker. Dit in tegenstelling tot diverse andere aanbieders.

Hoe laad ik mijn E-bike op?

Het opladen van jouw accu is heel eenvoudig. Dit kan in een standaard stopcontact bij jou thuis of op de zaak. Hiervoor hoef je de fiets niet in de buurt van het stopcontact te parkeren. De accu van jouw omgebouwde E-bike is afneembaar. Zorg ervoor dat je de meegeleverde acculader altijd bij de hand hebt, want deze heb je nodig om jouw E-bike op te laden.

Hoelang duurt het om mijn E-bike op te laden?

Wanneer jouw accu helemaal leeg is (dit is niet aan te raden. Zorg dat de energie-lading nooit onder het kritieke punt komt, zoals op jouw accu wordt aangegeven met ledlampjes), dan duurt het ongeveer vijf uur voordat deze volledig is opgeladen. Vanwege de beveiliging tegen overbelasting zal dit niet sneller gaan.

Hoelang gaat mijn accu mee?

Op de levensduur van jouw accu kunnen wij moeilijk een verwachting plakken. Dit heeft namelijk met allerlei factoren te maken. Als indicatie houden we aan, dat de accu van jouw E-bike kit bij normaal gebruik ongeveer 800 keer kan worden opgeladen.

Hoe zit dat met de capaciteit van mijn accu?

Als het gaat om stroom en energie, dan kom je allerlei eenheden tegen: Volt, ampère, Wattuur… De accucapaciteit voor elektrische fietsen wordt vaak uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Dat geeft de hoeveelheid energie (elektrische lading) aan, die de accu per uur aan de motor doorgeeft. Willen we weten hoeveel energie er in een batterij kan worden opgeslagen (opslagcapaciteit), dan kijken we naar het aantal Wattuur (Wh). Wanneer we alle andere factoren buiten beschouwing laten, dan bepalen de opslagcapaciteit en de accucapaciteit samen de actieradius van jouw elektrische fiets. Dus: hoe groter de accucapaciteit en opslagcapaciteit, hoe meer kilometers je kunt afleggen op een volle accu. Daarom levert Fietsunie.nl u minimaal een krachtige 36V 10.5Ah Lithium-Ion accu met een capaciteit van 378 Wattuur. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270 Wh. Een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl heeft dus 40% meer opslag- en accucapaciteit dan die van gangbare elektrische fietsen!

Hoe houd ik de accu goed bij stilstand?

Wanneer een accu voor langere tijd niet wordt gebruikt, dan gaat de kwaliteit ervan achteruit. Dat geldt ook voor jouw E-bike ombouwset van Fietsunie. Om de accu van jouw ombouwset in goede conditie te houden, raden wij het volgende aan: Laat de accu nooit helemaal leeglopen*, maar zet hem ook niet helemaal vol weg. De ideale energie-inhoud is iets minder dan de helft. Bewaar de accu op een schone, droge plek, waar het niet te heet (max. 25°C) en niet te koud (min. 5°C) wordt. Laad de accu elke maand een beetje bij. Een half uur tot een uur aan de lader volstaat. Bij ingebruikname laadt je de accu eerst volledig op. * Dit geldt ook wanneer je de elektrische fiets regelmatig gebruikt. Laat de energie-inhoud van jouw accu nooit het nulpunt bereiken. Hou de indicatielampjes op de accu in de gaten en laad op tijd weer bij.

Waarom een Li-Ion accu?

Wellicht heb je gelezen, dat er voor elektrische fietsen meerdere typen accu’s te gebruiken zijn: SLA-accu’s, NiMH-batterijen, LiFePO4-accu’s en Li-Ion-accu’s. Voor de ombouwsets van Fietsunie.nl maken we gebruik van Li-Ion accu’s. Waarom hebben we daarvoor gekozen? Li-Ion is volgens ons de meest betrouwbare soort accu’s. Hoewel LiFePO4 de allernieuwste generatie accu’s is, heeft Li-Ion als relatief nieuwe soort haar betrouwbaarheid al bewezen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in laptops, maar ook in elektrische auto’s. Ook zweert een aantal bekende fabrikanten van E-bikes bij Li-Ion-accu’s. Deze keuze hebben wij dus gemaakt in het kader van bewezen veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoe bestel ik een E-bike ombouwkit?

Je kunt direct online bestellen via onze webshop. Na de bestelling ontvang je van ons een opdrachtbevestiging. Mits het product op voorraad is, hanteren wij de regel: op werkdagen vóór 16.00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Krijg ik garantie bij Fietsunie.nl?

Op de onderdelen van jouw ombouwset bieden wij 24 maanden garantie. De productie van onze ombouwsets hebben wij zelf in handen. Hierdoor kunnen wij snel schakelen wanneer er iets mist of defect is. Ook na de garantieperiode kun je nog bij ons terecht voor reserve onderdelen.

Waarom is een ombouwset bij jullie zo goedkoop?

Een goed product hoeft niet per se veel te kosten. Doordat wij het product direct aan jou (de eindconsument) aanbieden, zit er geen handelaar tussen (een importeur). Hier profiteer je van!

Hoe voorkom ik diefstal van mijn E-bike kit?

De accu van jouw tot E-bike omgebouwde fiets is voorzien van een slot. Toch kan deze nog steeds worden gestolen. Ook kunnen andere onderdelen van de ombouwset worden gestolen. Een elektrische fiets is nou eenmaal een waardevol doelwit voor dieven en men verzint steeds meer ingenieuze manieren om deze buit te maken. Het voorkomen van diefstal van jouw E-bike kit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen je slechts algemene tips geven, waar je de kans op diefstal mee beperkt:
  • Neem de accu van de fiets, wanneer je deze parkeert;
  • Parkeer jouw fiets op een openbare plek, het liefst waar je zelf zicht op hebt;
  • Zet jouw fiets altijd op slot, ook wanneer je hem thuis in de schuur parkeert;
  • Maak de fiets tevens met een hangslot ergens aan vast;
  • Verwijder zoveel mogelijk zichtbare kenmerken van jouw elektrische fiets, zoals het display.

Tip: Wij kunnen een verzekering afsluiten voor jouw fiets als deze voorzien is van elektrische ondersteuning. Deze verzekering biedt dekking tegen diefstal en of schade. Neem contact met ons op voor de voorwaarden info@fietsunie.nl