Op werkdagen voor 4u besteld, zelfde dag verzonden De specialist om uw eigen fiets elektrisch te maken 30 dagen niet goed geld terug
0
Winkelwagen

Werking van onze E-bike kits (ombouwsets)

Hoe de E-Drive / E-bike kit van Fietsunie.nl werkt en of deze geschikt is voor elke fiets leest u op deze pagina. We geven duidelijke antwoorden op de meeste gestelde vragen zodat u zo goed mogelijk geïnformeerd bent over het ombouwen van uw bestaande fiets naar een elektrische fiets met behulp van onze E-Drive ombouwsets.

Kan mijn fiets met jullie E-bike kits worden omgebouwd?

Jazeker! Met onze E-Drive ombouwsets kan elke fiets worden omgebouwd tot elektrische fiets. Bij het bestellen geeft u ons de specificaties van uw fiets door, zoals de wielmaat en het remsysteem. Vervolgens stemmen wij de e-bike ombouwset af op uw specificaties. Uw ombouwset is dus altijd custom! Heeft u nog vragen, mailt u ons dan gerust op info@fietsunie.nl.

Hoe lang gaat een volle accu mee?

De gemiddelde afstand in kilometers die u met een volle accu kunt afleggen, noemen we de actieradius. De actieradius hangt af van een aantal factoren, o.a. het gewicht van uw fiets, de weersomstandigheden en het vermogen van uw accu. Fietsunie.nl levert u minimaal een krachtige 36V 10.5AH Lithium Ion accu met een capaciteit van 378 Watt/Uur. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270Wh, en dit is dus 40% minder krachtig dan een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl. Bij gemiddelde trapondersteuning heeft uw nieuwe elektrische fiets hiermee een actieradius tussen de 40 tot 180 kilometer.

Welke snelheid haal ik met een ombouwset?

In Nederland gaat het er eigenlijk niet om hoe hard uw elektrische fiets kán, maar hoe hard deze mág. Daar zijn wettelijke richtlijnen voor. Voor elektrische fietsen geldt dat deze maximaal 25 kilometer per uur mogen gaan, met een vermogen voor de trapondersteuning van 25 watt. Komt u daarboven, dan wordt uw omgebouwde elektrische fiets als speed pedelec gezien en daarvoor gelden andere verkeersregels, zoals de verplichting een helm te dragen. De trapondersteuning van onze E-bike ombouwsets is daarom begrensd op 26 km/h. Rijdt u er niet mee op de openbare weg, dan kunt u uw elektrische fiets eenvoudig opvoeren tot wel 60 km/h.

Kan ik mijn ombouwset zelf installeren?

Voor het installeren van uw ombouwset heeft u geen technische opleiding nodig, maar enig technisch inzicht kan wel van pas komen. Veel van onze klanten doen het installeren zelf. Aan de hand van de meegeleverde instructies kunt u zich gerust aan deze klus wagen. Durft u het niet aan, of laat u het installeren van uw ombouwset liever aan een expert over, dan staan de monteurs van Fietsunie voor u klaar. Voor een kleine meerprijs bouwen zij, in onze eigen werkplaats, uw bestaande fiets vakkundig om tot elektrische fiets. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het installeren van uw ombouwset en we voorzien u van een duidelijke prijsopgaaf.

Moet ik mijn omgebouwde fiets verzekeren?

Nee, dat is niet nodig. Voor de wet maakt het verschil, of de fiets geheel zelfstandig (motorisch aangedreven) rijdt. Met onze E-bike ombouwsets is dat niet het geval. Uw fiets krijgt weliswaar elektrische trapondersteuning, maar deze blijft onder de grens van 150 watt vermogen. Ook wordt het niet een geheel zelfstandige elektrische fiets gezien, omdat u altijd iets moet meetrappen. Daarom hoeft u voor uw omgebouwde fiets geen extra verzekering af te sluiten en uw fiets heeft ook geen kentekenplaatje nodig.

Waar wordt de minimotor gemonteerd?

Bij de middenmotor is de motor bevestigd aan de trapas. Deze plek is het meest geschikt voor een goede gewichtsverdeling. Bij voorwielmotoren zit deze verwerkt in de naaf van uw voorwiel. Met een voorwielmotor valt het bijna niet op dat u een elektrische fiets hebt.

Wat is er zo handig aan een minimotor?

Een minimotor kan zeer onopvallend worden verwerkt in de naaf van uw voorwiel. Hierdoor valt het haast niet op dat u een elektrische fiets hebt. Bovendien is de motor licht van gewicht, waardoor u zelf ook haast niet door heeft dat deze er zit. Waar u het wel aan merkt, is de trapondersteuning. Zo’n lichte motor van nog geen 2 kg levert namelijk een behoorlijk krachtige trapondersteuning. Weinig lasten, veel lusten, dus.

Kan ik de trapondersteuning uitschakelen?

Dat kan zeker! Voelt u zich sportief of wilt u gewoon liever op eigen kracht fietsen, dan schakelt u de trapondersteuning eenvoudig uit. Hiervoor gebruikt u de aan/uitschakelaar of het display. Tevens zijn onze motoren voorzien van een volledige vrijloop. Dat wil zeggen dat als u zonder ondersteuning fietst, dat de fiets net zo soepel fietst als voorheen. Tip: schakel de trapondersteuning altijd uit wanneer u de fiets parkeert.

Hoe klinkt mijn nieuwe hulpmotor?

Wanneer u het geluid van een chopper had gewild, dan moeten we u teleurstellen. De motor van uw E-bike ombouwset is namelijk muisstil. Alleen op momenten dat deze vol vermogen moet leveren, zoals opwaarts op steile hellingen, zal de motor licht hoorbaar zijn.

Wat is beter: voorwiel- of achterwielaandrijving?

Wij raden aan om voor voorwielaandrijving te kiezen. Los van wat ‘de experts’ erover zeggen (die zijn het er niet over eens, maar kamp voorwielaandrijving is wat groter), is dat gewoonweg handiger wanneer u een E-bike ombouwset wilt gebruiken. Hierbij wordt uw wiel namelijk vervangen en een voorwiel is gemakkelijker te vervangen dan een achterwiel. Het eruit halen van het achterwiel betekent losmaken van de ketting, derailleur (versnellingen) en achterrem, terwijl een voorwiel losmaken na het losdraaien van twee moeren geklaard is. Trouwens, met onze ombouwkit in het voorwiel heeft u eigenlijk tweewielaandrijving: de motor zorgt voor traphulp vanuit het voorwiel en u trapt zelf mee vanuit het achterwiel. Win-win!

Hoe rem ik met mijn omgebouwde E-bike?

Bij de E-bike ombouwsets van Fietsunie wordt standaard een remonderbreker meegeleverd. Het remmen zelf gaat op dezelfde manier als voorheen, alleen krijgt uw remsysteem nu hulp van de elektronische remonderbreker. Uw veiligheid vinden we namelijk belangrijk en daarom rekenen we geen meerprijs voor de remonderbreker. Dit in tegenstelling tot diverse andere aanbieders.

Hoe laad ik mijn E-bike op?

Het opladen van uw accu is heel eenvoudig. Dit kan in een standaard stopcontact bij u thuis of op de zaak. Hiervoor hoeft u de fiets niet in de buurt van het stopcontact te parkeren; de accu van uw omgebouwde E-bike is afneembaar. Zorg ervoor dat u de meegeleverde acculader altijd bij de hand heeft, want deze heeft u nodig om uw E-bike op te laden.

Hoelang duurt het om mijn E-bike op te laden?

Wanneer uw accu helemaal leeg is (dit is niet aan te raden, zorg dat de energie-lading nooit onder het kritieke punt komt, zoals op uw accu wordt aangegeven met ledlampjes), dan duurt het ongeveer vijf uur voordat deze volledig is opgeladen. Vanwege de beveiliging tegen overbelasting zal dit niet sneller gaan.

Hoelang gaat mijn accu mee?

Op de levensduur van uw accu kunnen wij moeilijk een verwachting plakken. Dit heeft namelijk met allerlei factoren te maken. Als indicatie houden we aan, dat de accu van uw E-bike kit bij normaal gebruik ongeveer 800 keer kan worden opgeladen.

Hoe zit dat met de capaciteit van mijn accu?

Als het gaat om stroom en energie, dan komt u allerlei eenheden tegen: Volt, ampère, Wattuur… De accucapaciteit voor elektrische fietsen wordt vaak uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Dat geeft de hoeveelheid energie (elektrische lading) aan, die de accu per uur aan de motor doorgeeft. Willen we weten hoeveel energie er in een batterij kan worden opgeslagen (opslagcapaciteit), dan kijken we naar het aantal Wattuur (Wh). Wanneer we alle andere factoren buiten beschouwing laten, dan bepalen de opslagcapaciteit en de accucapaciteit samen de actieradius van uw elektrische fiets. Dus: hoe groter de accucapaciteit en opslagcapaciteit, hoe meer kilometers u kunt afleggen op een volle accu. Daarom levert Fietsunie.nl u minimaal een krachtige 36V 10.5Ah Lithium-Ion accu met een capaciteit van 378 Wattuur. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270 Wh. Een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl heeft dus 40% meer opslag- en accucapaciteit dan die van gangbare elektrische fietsen!

Hoe houd ik de accu goed bij stilstand?

Wanneer een accu voor langere tijd niet wordt gebruikt, dan gaat de kwaliteit ervan achteruit. Dat geldt ook voor uw E-bike ombouwset van Fietsunie. Om de accu van uw ombouwset in goede conditie te houden, raden wij het volgende aan: Laat de accu nooit helemaal leeglopen*, maar zet hem ook niet helemaal vol weg. De ideale energie-inhoud is iets minder dan de helft. Bewaar de accu op een schone, droge plek, waar het niet te heet (max. 25°C) en niet te koud (min. 5°C) wordt. Laadt de accu elke maand een beetje bij. Een half uur tot een uur aan de lader volstaat. Bij ingebruikname laadt u de accu eerst volledig op. * Dit geldt ook wanneer u de elektrische fiets regelmatig gebruikt. Laat de energie-inhoud van uw accu nooit het nulpunt bereiken. Hou de indicatielampjes op de accu in de gaten en laad op tijd weer bij.

Waarom een Li-Ion accu?

Wellicht heeft u gelezen, dat er voor elektrische fietsen meerdere typen accu’s te gebruiken zijn: SLA-accu’s, NiMH-batterijen, LiFePO4-accu’s en Li-Ion-accu’s. Voor de ombouwsets van Fietsunie.nl maken we gebruik van Li-Ion accu’s. Waarom hebben we daarvoor gekozen? Li-Ion is volgens ons de meest betrouwbare soort accu’s. Hoewel LiFePO4 de allernieuwste generatie accu’s is, heeft Li-Ion als relatief nieuwe soort haar betrouwbaarheid al bewezen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in laptops, maar ook in elektrische auto’s. Ook zweert een aantal bekende fabrikanten van E-bikes bij Li-Ion-accu’s. Deze keuze hebben wij dus gemaakt in het kader van bewezen veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoe bestel ik een E-bike ombouwkit?

U kunt direct online bestellen via onze webshop. Na de bestelling ontvangt u van ons een opdrachtbevestiging. Mits het product op voorraad is, hanteren wij de regel: op werkdagen vóór 16.00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Krijg ik garantie bij Fietsunie.nl?

Op de onderdelen van uw ombouwset bieden wij 24 maanden garantie. De productie van onze ombouwsets hebben wij zelf in handen. Hierdoor kunnen wij snel schakelen wanneer er iets mist of defect is. Ook na de garantieperiode kunt u nog bij ons terecht voor reserveonderdelen.

Waarom is een ombouwset bij jullie zo goedkoop?

Een goed product hoeft niet per se veel te kosten. Doordat wij het product direct aan u (de eindconsument) aanbieden, zit er geen handelaar tussen (een importeur). Hier profiteert u van!

Hoe voorkom ik diefstal van mijn E-bike kit?

De accu van uw tot E-bike omgebouwde fiets is voorzien van een slot. Toch kan deze nog steeds worden gestolen. Ook kunnen andere onderdelen van de ombouwset worden gestolen. Een elektrische fiets is nou eenmaal een waardevol doelwit voor dieven en men verzint steeds meer ingenieuze manieren om deze buit te maken. Het voorkomen van diefstal van uw E-bike kit is uw eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen u slechts algemene tips geven, waar u de kans op diefstal mee beperkt: Neem de accu van de fiets, wanneer u deze parkeert; Parkeer uw fiets op een openbare plek, het liefst waar u zelf zicht op heeft; Zet uw fiets altijd op slot, ook wanneer u hem thuis in de schuur parkeert; Maak de fiets tevens met een hangslot ergens aan vast; Verwijder zoveel mogelijk zichtbare kenmerken van uw elektrische fiets, zoals het display.

Tip: wij kunnen een verzekering afsluiten voor jouw fiets als deze voorzien is van elektrische ondersteuning. Deze verzekering biedt dekking tegen diefstal en of schade. Neem contact met ons op voor de voorwaarden info@fietsunie.nl