Gratis verzending vanaf €75,-
Dé ombouw specialist
6 dagen per week bereikbaar
Start met typen om te zoeken

Ombouwset informatie

Kan mijn fiets met jullie E-bike kits worden omgebouwd?

Jazeker! Met onze E-Drive ombouwsets kan elke fiets worden omgebouwd tot elektrische fiets. Bij het bestellen geef je ons de specificaties van je fiets door, zoals de wielmaat en het remsysteem. Vervolgens stemmen wij de E-bike ombouwset af op jouw specificaties. Jouw ombouwset is dus altijd custom!

Welke snelheid haal ik met een ombouwset?

In Nederland gaat het er eigenlijk niet om hoe hard een elektrische fiets kan, maar hoe hard deze mag. Daar zijn wettelijke richtlijnen voor. Voor elektrische fietsen geldt dat deze maximaal 25 kilometer per uur mogen gaan, met een vermogen voor de trapondersteuning van 250 watt. Kom je daarboven, dan word je omgebouwde elektrische fiets als speed pedelec gezien en daarvoor gelden andere verkeersregels, zoals de verplichting om een helm te dragen. De trapondersteuning van onze E-bike ombouwsets is daarom begrenst op 25 km/h. Rijd je er niet mee op de openbare weg, dan kun je jouw elektrische fiets eenvoudig opvoeren tot wel 60 km/h.

Kan ik mijn ombouwset zelf installeren?

Voor het installeren van een ombouwset heb je geen technische opleiding nodig, maar enig technisch inzicht kan wel van pas komen. Veel van onze klanten doen het installeren zelf. Aan de hand van de meegeleverde instructies kun je deze klus prima klaren. Durf je het niet aan, of laat je het installeren van een ombouwset liever aan een expert over? Dan staan de monteurs van Fietsunie voor je klaar. Voor een kleine meerprijs bouwen zij, in onze eigen werkplaats, jouw bestaande fiets vakkundig om tot een elektrische fiets. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het installeren van jouw ombouwset en we voorzien je van een duidelijke prijsopgaaf.

Tip: laat een DualDrive ombouwset altijd installeren door een monteur van Fietsunie.nl

Moet ik mijn omgebouwde fiets verzekeren?

Nee, dat is niet nodig. Voor de wet maakt het verschil, of de fiets geheel zelfstandig (motorisch aangedreven) rijdt. Met onze E-bike ombouwsets is dat niet het geval. Jouw fiets krijgt weliswaar elektrische trapondersteuning, maar deze blijft onder de grens van 250 watt vermogen. Ook wordt het niet een geheel zelfstandige elektrische fiets gezien, omdat je altijd iets moet meetrappen. Daarom hoef je voor jouw omgebouwde fiets geen extra verzekering af te sluiten. Je hebt immers ook geen kentekenplaatje nodig.

Een voorwiel-, midden-, of achterwielmotor?

Afhankelijk van jouw fiets heb je de keuze uit een ombouwset met een voorwiel-, midden-, of achterwielmotor.

Een middenmotor wordt geplaatst bij de trapas. Deze plek is het meest geschikt voor een goede gewichtsverdeling.

Een voorwielmotor wordt in de naaf van het voorwiel geplaatst. Het voordeel van een voorwielmotor is dat je deze bijna niet ziet. Het valt bijna niet op dat je een elektrische fiets hebt.

Een achterwielmotor wordt in de naaf van het achterwiel geplaatst. Een achterwielmotor zorgt voor een stuwende ondersteuning, waardoor het fietsen heel natuurlijk voelt.

Wat is er zo handig aan een minimotor?

Een minimotor kan zeer onopvallend worden verwerkt in de naaf van jouw voorwiel. Hierdoor valt het bijna niet op dat je een elektrische fiets hebt. Bovendien is de motor licht van gewicht, waardoor je zelf ook niet direct door hebt dat deze er zit. Je merkt het uiteraard wel aan de trapondersteuning. Je fietst vanaf nu en stuk comfortabeler. De lichte motor van nog geen 2 kg zorgt voor een krachtige ondersteuning.

Kan ik de trapondersteuning uitschakelen?

Dat kan zeker! Voel je je sportief of wil je gewoon liever op eigen kracht fietsen, dan schakel je de trapondersteuning eenvoudig uit. Hiervoor gebruik je de aan/uit schakelaar op het display. Tevens zijn onze motoren voorzien van een volledige vrijloop. Dat wil zeggen dat wanneer je zonder ondersteuning fietst, dat de fiets net zo soepel fietst als voorheen. Tip: schakel de trapondersteuning altijd uit wanneer je de fiets parkeert.

Hoe klinkt mijn nieuwe hulpmotor?

Wanneer je het geluid van een chopper had gewild, dan moeten we je teleurstellen. De motor van de E-bike ombouwset is namelijk muisstil. Alleen op momenten dat deze vol vermogen moet leveren, zoals opwaarts op steile hellingen, zal de motor licht hoorbaar zijn.

Hoe rem ik met mijn omgebouwde E-bike?

Je remt met de remmen die al op jouw fiets zitten. Wil je jouw bakfiets ombouwen tot een elektrische bakfiets? Dan raden wij het gebruik van een remonderbreker aan. Deze kun je los bestellen in onze webshop.

Hoe voorkom ik diefstal van mijn E-bike kit?

De accu van jouw tot E-bike omgebouwde fiets is voorzien van een slot. Toch kan deze nog steeds worden gestolen. Ook kunnen andere onderdelen van de ombouwset worden gestolen. Een elektrische fiets is nou eenmaal een waardevol doelwit voor dieven en men verzint steeds meer ingenieuze manieren om deze buit te maken. Het voorkomen van diefstal van jouw E-bike kit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen je slechts algemene tips geven, waar je de kans op diefstal mee beperkt:

  • Neem de accu van de fiets wanneer je deze parkeert
  • Parkeer jouw fiets op een openbare plek, het liefst waar je zelf zicht op hebt
  • Zet jouw fiets altijd op slot, ook wanneer je hem thuis in de schuur plaatst
  • Maak de fiets tevens met een hangslot ergens aan vast
  • Verwijder zoveel mogelijk zichtbare kenmerken van jouw elektrische fiets, zoals het display

Tip: Wij kunnen een verzekering afsluiten voor jouw fiets als deze voorzien is van elektrische ondersteuning. Deze verzekering biedt dekking tegen diefstal en of schade. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Hoe lang gaat een volle accu mee?

De gemiddelde afstand in kilometers die je met een volle accu kunt afleggen, noemen we de actieradius. De actieradius hangt af van een aantal factoren. Onder andere het gewicht van de fiets, de weersomstandigheden en het vermogen van de accu. Fietsunie.nl levert je minimaal een krachtige 36V 10.5AH Lithium Ion accu met een capaciteit van 378 Wh. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270Wh, en dit is dus 40% minder krachtig dan een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl. Bij gemiddelde trapondersteuning heeft je nieuwe elektrische fiets hiermee een actieradius tussen de 40 tot 180 kilometer.

Hoe laad ik mijn accu op?

Het opladen van jouw accu is heel eenvoudig. Dit kan in een standaard stopcontact bij jou thuis of op de zaak. Hiervoor hoef je de fiets niet in de buurt van het stopcontact te parkeren. De accu van de E-drive ombouwset is uitneembaar. Zorg ervoor dat je de meegeleverde acculader altijd bij de hand hebt, want deze heb je nodig om de accu op te kunnen laden.

Hoe lang duurt het opladen van een accu?

Zorg ervoor dat de energielading nooit onder het kritieke punt komt. De LED lampjes op de accu geven de lading keurig aan, waardoor je kunt zien hoe vol de accu nog is. Wanneer je rond het kritieke punt zit, duurt het opladen circa vijf uur. Vanwege de beveiliging tegen overbelasting zal dit helaas niet sneller gaan.

Hoelang gaat mijn accu mee?

De levensduur van een accu hangt af van verschillende factoren. In welke temperatuur wordt de accu bewaard? Hoe vaak wordt de accu opgeladen? Laat je deze regelmatig helemaal leeg lopen? Gebruik je de accu langere periodes niet? Dit soort vragen zijn van belang om de levensduur te kunnen bepalen en daarom kunnen wij geen specifiek antwoord geven. Als indicatie kunnen wij aangeven dat een accu bij normaal gebruik ongeveer 800 keer kan worden opgeladen.

Hoe zit dat met de capaciteit van mijn accu?

Als het gaat om stroom en energie, dan kom je allerlei eenheden tegen: Volt, ampère, Wattuur… De accucapaciteit voor elektrische fietsen wordt vaak uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Dat geeft de hoeveelheid energie (elektrische lading) aan, die de accu per uur aan de motor doorgeeft. Willen we weten hoeveel energie er in een batterij kan worden opgeslagen (opslagcapaciteit), dan kijken we naar het aantal Wattuur (Wh). Wanneer we alle andere factoren buiten beschouwing laten, dan bepalen de opslagcapaciteit en de accucapaciteit samen de actieradius van jouw elektrische fiets. Dus: hoe groter de accucapaciteit en opslagcapaciteit, hoe meer kilometers je kunt afleggen op een volle accu. Daarom levert Fietsunie.nl je minimaal een krachtige 36V 10.5Ah Lithium-Ion accu met een capaciteit van 378 Wattuur. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk. Ter vergelijking beginnen vele concurrenten met een 7.5Ah 270 Wh. Een E-Drive ombouwset van Fietsunie.nl heeft dus 40% meer opslag- en accucapaciteit dan die van gangbare elektrische fietsen!

Hoe houd ik de accu goed bij stilstand?

Wanneer een accu voor langere tijd niet wordt gebruikt, dan gaat de kwaliteit ervan achteruit. Dat geldt ook voor iedere E-bike ombouwset van Fietsunie. Om de accu van de ombouwset in goede conditie te houden, raden wij het volgende aan: Laat de accu nooit helemaal leeglopen*, maar zet hem ook niet helemaal vol weg. De ideale energie-inhoud is iets minder dan de helft. Bewaar de accu op een schone, droge plek, waar het niet te heet (max. 25°C) en niet te koud (min. 5°C) wordt. Laad de accu elke maand een beetje bij. Een half uur tot een uur aan de lader volstaat. Bij ingebruikname laad je de accu eerst volledig op.* Dit geldt ook wanneer je de elektrische fiets regelmatig gebruikt. Laat de energie-inhoud van jouw accu nooit het nulpunt bereiken. Hou de indicatielampjes op de accu in de gaten en laad op tijd weer bij.

Waarom een Li-Ion accu?

Wellicht heb je gelezen dat er voor elektrische fietsen meerdere typen accu’s te gebruiken zijn: SLA-accu’s, NiMH-batterijen, LiFePO4-accu’s en Li-Ion-accu’s. Voor de ombouwsets van Fietsunie.nl maken we gebruik van Li-Ion accu’s.

Waarom hebben we daarvoor gekozen? Li-Ion is volgens ons de meest betrouwbare soort accu. Hoewel LiFePO4 de allernieuwste generatie accu’s is, heeft Li-Ion als relatief nieuwe soort haar betrouwbaarheid al bewezen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in laptops, maar ook in elektrische auto’s. Ook zweert een aantal bekende fabrikanten van E-bikes bij Li-Ion-accu’s. Deze keuze hebben wij dus gemaakt in het kader van bewezen veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoe bestel ik een E-Drive ombouwset?

Je kunt direct online bestellen via onze webshop. Na de bestelling ontvang je van ons een opdrachtbevestiging. Mits het product op voorraad is, hanteren wij de regel: op werkdagen vóór 16.00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Krijg ik garantie bij Fietsunie.nl?

Op de onderdelen van jouw ombouwset bieden wij 24 maanden garantie. De productie van onze ombouwsets hebben wij zelf in handen. Hierdoor kunnen wij snel schakelen wanneer er iets mist of defect is. Ook na de garantieperiode kun je nog bij ons terecht voor reserve onderdelen.

Kan ik ook voorbeelden zien van omgebouwde fietsen?

Jazeker! Wij hebben een pagina aangemaakt waar je verschillende voorbeelden van omgebouwde fietsen kunt bekijken. Bekijk voorbeelden