Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
🚀 Het is BLACK FRIDAY 'SUPER SALE' bij Fietsunie! 20% korting op accessoires!

Is jouw bedrijf klaar voor de zero-emissiezones?

Ben jij met je bedrijf actief in de binnensteden, dan staat er een grote verandering voor de deur in 2025. Vanaf 1 januari van dat jaar worden er zero-emissiezones ingesteld. Deze zones zijn ontworpen om voertuigen met verbrandingsmotoren te beperken en elektrische of andere emissievrije voertuigen te bevorderen. Het doel van gemeenten is om de CO2-uitstoot in de steden te verminderen.

Zero emissie zones en hun impact

Zero-emissiezones, ook wel ZE-zones genoemd, zijn specifieke gebieden binnen steden en gemeenten waar alleen voertuigen met nul emissies mogen rijden. Dit betekent dat voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, zoals benzine- en dieselauto's, niet langer toegestaan zijn in deze zones. In plaats daarvan worden elektrische auto's, waterstofvoertuigen, cargo bakfietsen en andere emissievrije alternatieven aangemoedigd.

Het instellen van ZE-zones is een krachtige stap om de luchtkwaliteit te verbeteren en bij te dragen aan de vermindering van broeikasgasemissies. Een ZE-zone is veelal het stadscentrum plus wijken daaromheen. Door het instellen van deze zones ontstaan echter ook uitdagingen en veranderingen voor bedrijven, met name in binnenstedelijke gebieden.

Voor wie gelden de zero-emissiezones?

Deze specifieke zones gelden voor zakelijke logistiek. Dit betreft vrachtwagens, bestelwagens en bedrijfswagens die in 2025 binnen die zones emissievrij moeten rijden. Ondernemers en eigenaren van MKB-bedrijven waarbij vervoer onderdeel is van hun bedrijf zullen de gevolgen goed voelen. Denk bijvoorbeeld aan schilders, loodgieters, apothekers of bezorgdiensten zoals cateraars, winkeliers en bouw-en tuinbedrijven.

In welke gemeenten komen zero-emissiezones?

Inmiddels hebben zo’n 30 gemeenten aangegeven dat zij een ZE-zone gaan invoeren. De startdata van deze zones zijn verschillend en staan in onderstaand overzicht vermeld:

Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien en om onze website te kunnen optimaliseren? Fietsunie en onze partners (Google) verzamelen gegevens en gebruiken cookies om persoonlijk en niet-persoonlijk te adverteren en deze te meten. Daarnaast gebruiken wij deze gegevens om ons websiteverkeer te analyseren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar ons Privacy Statement: Privacy Statement
Accepteer geselecteerde cookies