Start met typen om te zoeken

Ketting VS riemaandrijving

Ketting VS riemaandrijving

Naast de traditionele kettingaandrijving zie je bij steeds meer fietsen ook de riemaandrijving (of belt drive). Erg leuk zo’n nieuwe ontwikkeling, maar wat is nou het verschil? In dit blog leggen we het uit en vertellen we ook waar je op moet letten. Zo maak je eenvoudig de keuze of een belt drive ook iets voor jou is.

Wat is een riemaandrijving?

Aan het begin van de 21e eeuw bestond het begrip riemaandrijving al maar was het nog niet zo goed doorontwikkeld als nu. De innovatieve manier om de spanning van de trapas over te brengen naar het achterwiel zien we bij steeds meer fietsen. De stalen ketting is vervangen voor een kunststof of carbon riem. Hierdoor maakt de ketting minder geluid en dit zorgt er ook voor dat je lichter trapt. Naast deze eigenschappen is de belt drive ook onderhoudsvriendelijker en blijft het beter schoon. Een traditionele fietsketting moet je namelijk regelmatig smeren en afstellen wil je hetzelfde fietscomfort behouden. Wil je graag een fiets met een derailleurversnelling? Dan zal de belt drive helaas geen optie zijn. Deze is alleen te combineren met een naafversnelling of versnellingsbak. Ben je op zoek naar een stadsfiets met of zonder elektrische ondersteuning, dan zal je de belt drive steeds meer voorbij zien komen in je zoektocht.

Voordelen van een fiets met riemaandrijving

Een riemaandrijving kent vele voordelen ten opzichte van de traditionele fietsketting. Daarom zie je de belt drive steeds vaker op nieuwe fietsen. Wil je weten waarom de belt drive ontzettend populair en innovatief is? Je leest het in de onderstaande uitgelichte punten:

 1. Lichter fietsen
  Zoals al benoemd, is het fietsen met een riemaandrijving lichter dan met een traditionele fietsketting. De versnelling zit namelijk verwerkt in de naaf of het trapas. De riem blijft in dezelfde rechte lijn en geeft dus minder weerstand.  

 2. Stil genieten
  Naast het lichter fietsen heb je met een belt drive ook minder geluid van de ketting. Zelfs met schakelen hoor je de belt drive niet. Extra genieten van de mooie natuur en geluiden dus!

 3. Onderhoudsvriendelijk
  Een traditionele ketting heeft regelmatig onderhoud nodig in de vorm van olie of het opnieuw afstellen en spannen. Een belt drive heeft geen olie nodig en zal dus ook minder snel vies worden. Ook om roestvorming hoef je je geen zorgen te maken.

 4. Minder slijtage
  Een belt drive slijt veel minder snel dan een traditionele fietsketting door het gebruik van kunststof of carbon.

 5. Geen kettingkast
  Doordat de riem minder gevoelig is voor vuil, is een kettingkast overbodig. Het ontbreken van een kettingkast maakt de fiets lichter en minder kwetsbaar.

Nadelen van een fiets met riemaandrijving

Een riemaandrijving op je fiets heeft veel voordelen maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel.

 1. Prijs
  De prijs van een fiets met belt drive ligt over het algemeen hoger dan een zelfde type fiets met een kettingaandrijving. Daar tegenover staat wel dat de onderhoudskosten lager zijn. 

 2. Geen derailleurversnelling
  Wil je graag een fiets met derailleurversnelling? Dan is de optie voor een belt drive niet mogelijk. Een belt drive kan alleen gecombineerd worden met een versnellingsnaaf of een versnellingsbak. Daardoor wordt de optie voor het aantal versnellingen wel beperkter. Vraag altijd bij jouw fietsspecialist naar de opties.

 3. Specifiek frame
  Een belt drive is één geheel en kan niet uit elkaar worden gehaald. Daarom is er een frame ontwikkeld voor fietsen met een belt drive, speciaal voor het monteren en demonteren. Jouw huidige fiets kan daarom niet worden omgebouwd naar een belt drive fiets.

 4. Reparatie
  Een originele ketting kan gerepareerd worden wanneer deze bijvoorbeeld kapot is gegaan door een ongeval of valpartij. Bij een belt drive moet er een compleet nieuwe riem op de fiets gemonteerd worden.

Wil je meer weten over een riemaandrijving of een proefritje maken met een fiets? Kom dan langs in onze winkel. Onze vakkundige fietsfanaten kunnen je er alles over vertellen en helpen je graag bij jouw keuze.