Fietsverlichting is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook van vitaal belang voor jouw veiligheid op de weg. In dit blog zullen we de belangrijkste aspecten van fietsverlichting bespreken en regels die erbij komen kijken. Want zeg nou zelf: een bekeuring omdat je fietslamp het niet doet is erg zonde.
Hoe zat het nou met de regels?
Bij vaste fietsverlichting moeten de fietslampen aan de volgende regels voldoen:
- wit of geel licht voor
- rood licht achter
- de lampen moeten recht vooruit of achteruit schijnen
- de lampen mogen niet knipperen
- bij een fiets met twee voorwielen moet je twee witte of gele lampen aan de voorkant hebben in gelijke afstand van het midden.
Bij losse fietslampjes gelden de standaardregels zoals bij vaste fietsverlichting, met de volgende aanvullende regels:
- de fietslampjes moeten goed zichtbaar zijn
- de losse lampjes mag je vastmaken aan je kleding of een tas
- de losse lampjes mogen alleen vastgemaakt worden op het bovenlichaam (borst of rug)
- je mag geen extra verlichting gebruiken zoals spaakverlichting of meer dan 1 koplamp op een tweewieler.
Naast fietslampjes heb je ook nog verplichte reflectie voor een fiets met twee wielen:
- een rode reflector op de achterkant van de fiets, dit mag geen driehoek zijn
- witte of gele reflectoren op de velgen of banden
- 4 (amber) gele reflectoren op de trappers
- het gebruik van spaakreflectoren is niet toegestaan. Dit zijn reflectoren die in de lengte op een spaak bevestigd zijn.
- bij een fiets met twee achterwielen heb je een extra witte reflector aan de voorkant nodig.
Schijnend licht op de route
De koplamp van je fiets is als het ware het zoeklicht van je fiets. Het zorgt ervoor dat je de weg voor je duidelijk kunt zien en obstakels tijdig kunt vermijden. Moderne koplampen zijn vaak voorzien van LED-technologie, waardoor ze niet alleen helderder zijn, maar ook energiezuiniger. Hoe fel de fietsverlichting is, wordt vaak aangeduid in Lumen of Lux. Bij Lumen wordt de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt bedoeld. Lux geeft aan hoeveel licht op een bepaald oppervlak valt.
Terwijl de koplamp je pad verlicht, is het achterlicht op de fiets van gelijk belang. Het zorgt ervoor dat anderen jou van achteren kunnen zien, waardoor de kans op een aanrijding van achteren wordt geminimaliseerd. Een goed achterlicht is doorgaans rood, wat de aandacht van andere fietsers en automobilisten trekt.
Veiligheid met fietsverlichting
Fietsverlichting, inclusief een heldere koplamp en een opvallend achterlicht, is een investering in jouw veiligheid op de weg. Het beschermt niet alleen jou, maar draagt ook bij aan een veiligere omgeving voor andere weggebruikers. Zorg ervoor dat je fiets altijd is uitgerust met goed functionerende fietslampjes en ga met een gerust hart de weg op.