Start met typen om te zoeken

Welk fietsstoeltje past bij mijn kind?

Welk fietsstoeltje past bij mijn kind?

Je kindje is eindelijk oud genoeg om bij jou op de fiets te mogen maar dan komt het: 'welk zitje is nou het beste en welke past op mijn fiets?' Dat zijn twee belangrijke vragen die helpen bij het kopen van een fietsstoeltje. Je wilt natuurlijk dat je kind comfortabel bij jou op de fiets zit, maar ook dat je je kind veilig vervoert. In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij de aankoop van een fietsstoeltje.

Klaar om te fietsen

Ten eerste is het goed om te weten vanaf wanneer jouw kindje bij jou op de fiets mag. Dit is wanneer hij of zij zelfstandig kan zitten. Meestal is dit rond de leeftijd van 9 maanden oud het geval. Begin niet gelijk te enthousiast met een rondje van een half uur. Jouw kindje moet wennen aan het fietsen en de hobbels. Ga eerst een rondje door de wijk om te kijken hoe je kindje reageert tijdens het fietsen. Als dat goed gaat kan je het elke keer uitbreiden. Houd de eerste periode je kindje goed in de gaten en wees voorzichtig wanneer ze in slaap vallen. 

Veiligheid voorop (en ook achterop)

Onze fietsstoeltjes voldoen allemaal aan de Europese veiligheidsnorm EN14344 en TUV goedgekeurd. Dit betekent dat je de stoeltjes veilig kunt gebruiken en ze geen scherpe randen of gaten hebben. Daarnaast zit je kindje stevig en veilig in de zitjes, ze kunnen niet zelf de gordel of voetriempjes los krijgen. De 5-puntsgordel zorgt ervoor dat de rug van je kind in contact is met de rugleuning. Dit geeft optimale bescherming wanneer je een ongeluk krijgt.

Voorzitje

In eerste instantie begint je kindje in een voorzitje. Deze is te gebruiken voor een leeftijd van 9 maanden tot ongeveer 3 jaar oud. Let er op dat je kindje zijn nek goed onder controle heeft en dus zelfstandig rechtop kan zitten. Het voorzitje wordt in de meeste gevallen om de stuurbuis gemonteerd met behulp van een bijpassende adapter. De voordelen van een voorzitje zijn dat je dicht bij je kindje zit. Ook kan hij of zij mooi om zich heen kijken en genieten van de fietsrit. Doordat het stoeltje bij het stuur is gemonteerd, heb je nog ruimte op de bagagedrager voor een fietstas.

Bij een voorzitje moet je wel even wennen aan het gewicht waardoor het sturen wat zwaarder wordt. Bij een voorzitje raden we ook een windscherm aan. Zo is je kindje beschermd tegen wind, insecten, regen en opspattend vuil. Windschermen met een grijstint filteren UV-licht, je kindje is dus ook nog eens beschermd tegen de zon. Match jouw windscherm met je stoeltje om stijlvol te fietsen.

Achterzitje

De naam zegt het eigenlijk al, het zitje achterop de fiets, op je bagagedrager. Wanneer jouw kindje het voorzitje is ontgroeid of hij te zwaar wordt kan hij op het achterzitje. De meeste achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van 18 maanden tot 5 jaar of tot een lichaamsgewicht van 22 kg. Het grootste voordeel van een achterzitje is de gewichtsverdeling. Je kan namelijk met een achterzitje met een kindje erop stabieler fietsen. Verder heb je goed overzicht op de weg omdat je geen voorzitje aan het stuur hebt.

Een achterzitje kan je monteren aan de bagagedrager of aan de zadelbuis. De meeste zitjes hebben een bevestiging voor de bagagedrager. Heb je geen bagagedrager maar wil je wel graag een achterzitje? Dan kan je altijd kijken of het mogelijk is om gebruik te maken van een zadelbuisbevestiging waarbij je een adapter gebruikt.