Start met typen om te zoeken

Waarom een elektrische bakfiets?

Waarom een elektrische bakfiets?

Heb jij ook altijd moeite met het vinden van een geschikte parkeerplaats voor je auto? En herken je het probleem dat je terugkomt van de supermarkt en dat er net een auto te dicht naast die van jou geparkeerd staat, zodat jij je kinderen niet meer in de autostoel kunt zetten? Best irritant hé? Volgende keer toch maar op de fiets gaan? Wanneer je op de fiets gaat heb je deze problemen gelukkig niet, want je kunt meestal voor de deur parkeren en je hebt altijd voldoende ruimte om jouw kinderen weer op de fiets of in de laadbak te zetten.

Kies je voor een gewone fiets met fietsstoeltjes of voor een elektrische bakfiets?

De elektrische bakfiets kent vele voordelen ten opzichte van een gewone fiets met fietsstoeltjes. Wanneer je fietst met twee kinderen en boodschappen op een gewone fiets, dan is dat soms een behoorlijke klus. Je hebt best wat gewicht mee en daardoor voelt het fietsen soms zwaar en onstabiel. Wiebelende kinderen of een flinke tegenwind maakt de fietsrit nog spannender. Herken je dit en zou je hier graag een oplossing voor willen? Ga dan voor een elektrische bakfiets, want dit is echt een must-have voor jonge ouders. Je neemt je kinderen én boodschappen gemakkelijk mee terwijl je nog steeds comfortabel en stabiel kunt fietsen. De laadbak biedt genoeg ruimte voor minimaal twee kinderen en je dagelijkse boodschappen. En door de vele beschikbare accessoires kun je het jezelf en je kinderen nog comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een regenhuif, peuterstoel of aan een Maxi-Cosi drager.

 

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een elektrische bakfiets?

Door het grote aanbod aan elektrische bakfietsen is het niet eenvoudig om de juiste bakfiets te kiezen. Door een aantal vragen voor jezelf uit te werken kun je alvast inzichtelijk krijgen wat je wensen zijn. Waar moet de elektrische bakfiets aan voldoen en wat wil je ermee gaan doen? Hoeveel kinderen wil je meenemen? Ga je de bakfiets gebruiken voor dagelijkse (meeste kortere ritten) of wil je juist langere afstanden fietsen? Heb je de voorkeur voor een tweewieler of een driewieler bakfiets? Is het voor jou belangrijk dat er vele bijpassende accessoires verkrijgbaar zijn? In welke prijsklasse zoek je een bakfiets?

Om jou verder te helpen hebben we een aantal belangrijke verschillen op een rijtje gezet:

Kies je voor een tweewieler of een driewieler bakfiets?

Er zijn bakfietsen met twee wielen en drie wielen verkrijgbaar. De ene persoon zweert bij een driewieler terwijl de andere persoon altijd voor een tweewieler zal gaan. Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van een tweewieler:

  • Vaak een langere en smallere laadbak
  • Fietst meestal lichter dan een driewieler
  • Sommige tweewieler bakfietsen beschikken over voorvorkvering
  • Meer wendbaar t.o.v. een driewieler
  • Fietst bijna hetzelfde als een gewone fiets

De nadelen van een tweewieler:

  • Een tweewieler is soms lastig op de standaard te zetten
  • Je moet afstappen bij een overgang of stoplicht

De voordelen van een driewieler:

  • De laadbak is groter en meestal geschikt voor 4 kinderen
  • Bij een volle belading is de bakfiets meestal stabieler
  • Je hebt geen standaard nodig

De nadelen van een driewieler:

  • Een driewieler is minder wendbaar dan een tweewieler
  • De laadbak is doorgaans breder
  • Sommige driewieler bakfietsen hebben een recht stuur
  • Bij een driewieler moet je haaks de stoepen op rijden

Verschillende materiaalsoorten van de laadbak

De laadbak van de bakfiets is ontzettend belangrijk, want hierin plaats jij je meest kostbaarste bezit. Namelijk je kinderen! Je wilt dat je kinderen veilig en comfortabel kunnen zitten en daarom is de materiaalkeuze van de laadbak goed om mee te nemen in jouw keuze. Er zijn laadbakken van hout of multiplex wat op zich helemaal prima is. Maar let wel op dat het “hout” niet van het meest goedkope soort fineer is. Tegenwoordige heb je ook laadbakken van geëxpandeerd polypropyleen (EPP) schuim. Dit laatste materiaal wordt steeds vaker gebruikt door verschillende bakfiets fabrikanten. Het schuim zorgt voor een goede bescherming van je kinderen. Naast de materiaalkeuze is ook de hoogte van de bak van belang. Je wilt immers niet dat jouw kinderen uit de bak klimmen of vallen. De Carqon bakfietsen hebben een extra hoge kraag, waardoor het hoofd goed wordt ondersteund. Urban Arrow heeft een losse neksteun ontwikkeld en deze zal binnenkort als losse accessoire verkrijgbaar zijn.

Alles over de motoren en de positie van de motor

Er zijn inmiddels al vele fabrikanten die fiets motoren produceren. De bekendste zijn: Bosch, Bafang, Yahama en Ananada. Bij bakfietsen heb je de keuze uit een voorwiel-, midden- of een achterwielmotor. De elektrische bakfietsen van Urban Arrow en Carqon zijn uitgevoerd met Bosch middenmotoren. Een middenmotor bevindt zich op de trapas en zorgt voor een goede balans en directe ondersteuning. Vogue bakfietsen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Je hebt de keuze uit een achterwiel- of middenmotor. Een achterwielmotor zorgt eveneens voor directe ondersteuning en tijdens het fietsen ervaar je het extra duwtje in de rug.

Motorkracht

Wanneer je een elektrische bakfiets wilt kopen dan is het belangrijk om naar de motorkracht te kijken. Hierbij let je op de hoogte van de Nm koppel. Deze duidt de kracht van de motor aan. Hoe hoger de Nm koppel is, hoe krachtiger de motor is. De Bosch Active Line heeft bijvoorbeeld 40 Nm en de Bosch Performance Line CX 85 Nm. Een krachtige motor zorgt voor meer ondersteuning, maar heeft ook meer energie nodig. Bij een hoge motorkracht is de Wh van de accu meestal hoger en de accu dient vaker opgeladen te worden.

Type versnellingen en soort aandrijving

Steeds vaker zien we elektrische bakfietsen met een riemaandrijving in combinatie met een naafversnelling. Dit betekent dat de aandrijving wordt verzorgd door een onderhoudsvrije riem in plaats van de traditionele fietsketting. Wanneer je kiest voor een derailleurversnelling dan zul je zien dat de bakfiets is voorzien van een ketting. De ketting gaat immers van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel om zo de juiste weerstand te kunnen bieden tijdens het fietsen. Een naafversnelling is ideaal wanneer je weinig onderhoud wilt en vaak door de stad of over vlakke gebieden fietst. Een derailleurversnelling helpt jou om door heuvelachtig gebied te kunnen fietsen.

Safety first, plan een proefrit

Veiligheid is het allerbelangrijkste! Daarom is het erg belangrijk dat jij en je toekomstige nieuwe bakfiets een match zijn. Op welke elektrische bakfiets voel jij je veilig en comfortabel? Om erachter te komen welke bakfiets het meest geschikt is, is het handig om naar een fietsenwinkel te gaan en enkele bakfietsen te testen. Wij hebben enkele vragen voor jou opgesomd die je kunt gebruiken wanneer je een bakfiets test:

Onze algemene tip: kijk niet alleen naar het design en de kleur, maar verdiep je ook in veiligheid en comfort. De buurvrouw heeft misschien een geweldige elektrische bakfiets die voor haar perfect is, maar dat wil niet zeggen dat dit ook de beste keuze voor jou is. Kom daarom langs in onze fietsenwinkel en probeer vrijblijvend een aantal bakfietsen uit. Wij beantwoorden graag al je vragen over de elektrische bakfiets.

  • Hoe is de stabiliteit van de bakfiets?
  • Hoe is het frame opgebouwd en van welk materiaal is het frame?
  • Hoe zijn de gordeltjes in de laadbak bevestigd en hebben deze schouderbeschermers?
  • Hoe is het bankje bevestigd en van welk materiaal is deze?
  • Zijn er losse accessoires verkrijgbaar en kun je deze eenvoudig en veilig bevestigen?
  • Heeft de bakfiets goede verlichting en zijn er voldoende reflectoren aanwezig?
  • Heeft de bakfiets een veilige en goed bruikbare standaard?
  • Is de bakfiets qua gewicht handelbaar voor jou?