Gratis verzending vanaf €75,-
Dé ombouw specialist
6 dagen per week bereikbaar
Start met typen om te zoeken

Winterbeurt - Veilig op de fiets in de winter

Winterbeurt - Veilig op de fiets in de winter

De winter brengt niet alleen kou, regen en sneeuw met zich mee, maar ook uitdagingen voor je trouwe e-bike. De verschillende weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je fiets minder soepel rijdt of zelfs beschadigd raakt. Gelukkig is er een oplossing: een grondige winterbeurt voor je fiets. In deze blog ontdek je waarom het belangrijk is om je fiets winterklaar te maken en wat wij allemaal voor je controleren tijdens een winterbeurt.

Waarom een winterbeurt?

Tijdens de wintermaanden wordt je fiets blootgesteld aan verschillende uitdagingen die kunnen leiden tot slijtage en schade. Denk aan modder, sneeuw, zout op de wegen en vochtigheid, allemaal factoren die de werking van je fiets kunnen beïnvloeden. Door je fiets een winterbeurt te geven, zorg je ervoor dat hij beter bestand is tegen deze omstandigheden en verminder je het risico op problemen onderweg.

Wat houdt een winterbeurt in?

Een winterbeurt voor je e-bike is als een APK-keuring voor je auto, maar dan specifiek gericht op de uitdagingen van het winterseizoen. Hier zijn enkele stappen die typisch zijn voor een winterbeurt:

 1. Wielen richten
  Een slag in je wiel kan je het beste zo snel mogelijk oplossen. Hoe ontstaat een slag? Er zijn meerdere redenen: spaakbreuk; losgelopen spaak of spaken; impact van buiten (een val, verkeerde landing, botsing). Tijdens de winterbeurt wordt er gekeken naar je wiel en of hij nog goed staat. Is dit niet het geval? Dan lossen onze toppers in de werkplaats dit op zodat je weer veilig de weg op kan.
   
 2. Remmen afstellen
  Niets is zo onveilig als wanneer de remmen op je fiets niet goed werken. Tijdens de winterbeurt kijken we of de remmen nog goed werken en stellen we ze weer goed af.
   
 3. Versnellingen afstellen
  We controleren de afstelling van de fietsversnelling en stellen hem zo nodig af. Niets zo vervelend als een versnelling die niet naar behoren werkt bij slecht weer omstandigheden.
   
 4. Spaakspanning controleren
  Het is erg belangrijk dat je spaken de juiste spanning hebben. Als dit niet zo is, verliest het wiel zijn kracht, wordt het moeilijker om vooruit te komen en kan je in het ergste geval door het wiel zakken.
   
 5. Bandenspanning controleren
  Net als met een auto is de bandenspanning van belang voor een soepele en snelle rit. Voor een e-bike is dit belangrijk omdat je met de juiste bandenspanning minder energie verbruikt en dus de batterijduur ook langer wordt.
   
 6. Wiellagers smeren en afstellen
  Door de wiellagers in te smeren zal de wrijving met andere onderdelen kleiner worden, waardoor alles vlotjes beweegt. Daarnaast zorgt het vet ook voor een barrière om water weg te houden van de lager.
   
 7. Ketting smeren
  Een goed gesmeerde ketting hoor je niet tijdens het fietsen en zorgt er ook voor dat je soepeler kan trappen. als de ketting piept of een hoog geluid maakt is het tijd voor een smeerbeurt.
   
 8. Trapas (de)monteren en vetten
  Het smeren van de trapas zorgt ervoor dat je soepeler kan fiets en de fiets lichter loopt.
   
 9. Tandwielen smeren
  Door de tandwielen te smeren heb je een langere levensduur, blijft het soepel bewegen en heb je minder slijtage.
   
 10. Pedalen schroefdraad vetten
  Het vetten van de pedalen zorgt ervoor dat de pedalen soepel blijven draaien en het schroefdraad ook goed blijft.
   
 11. Balhoofd vetten en afstellen
  Het vetten van het balhoofd zorgt ervoor dat je soepel kunt sturen en geen last hebt van roestvorming. Het afstellen doen wij om er voor te zorgen dat er geen speling meer is.
   
 12. Alles natrekken en controleren
  Uiteindelijk controleren we alles nog een keer goed na want, één keer controleren is goed, twee keer is beter!
   
 13. Fiets geheel schoonmaken

Het belang van een winterbeurt voor je e-bike

Een winterbeurt voor je elektrische fiets is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de levensduur van je fiets. Door preventief onderhoud uit te voeren, voorkom je dat kleine problemen tijdens de wintermaanden uitgroeien tot grote, kostbare reparaties. Bovendien zorgt een goed onderhouden fiets ervoor dat je comfortabel en met vertrouwen kunt blijven fietsen, zelfs als de temperaturen dalen.

Plan nu een winterbeurt voor jouw fiets

Of je nu een fervent fietser bent die het hele jaar door de weg op gaat of iemand die af en toe de fiets pakt voor een snelle boodschap, een winterbeurt voor je fiets is een verstandige investering. Het beschermt niet alleen je elektrische fiets tegen de ruwe omstandigheden van de winter, maar zorgt er ook voor dat je veilig en comfortabel kunt blijven rijden, ongeacht het weer. Dus voordat de winter echt toeslaat, plan een bezoek aan Fietsunie in Emmen voor een grondige winterbeurt en geniet van zorgeloze ritten in de kou.