Start met typen om te zoeken

VanMoof komt met S5 en A5 na doorstart

VanMoof komt met S5 en A5 na doorstart

Je hebt vast weleens van het merk VanMoof gehoord. Dit was dan waarschijnlijk niet heel positief, want in juli 2023 ging het Amsterdamse bedrijf namelijk failliet. Nu is het merk sinds kort weer terug op de markt nadat het een doorstart heeft gemaakt. De fietsenfabrikant heeft zelfs alweer nieuwe modellen gelanceerd. Hoe staat het merk er nu voor? In dit blog zetten we alles op een rijtje.

Geschiedenis VanMoof

In 2009 is VanMoof opgericht door de broers Taco en Ties Carlier. Ze komen uit Nederland en zij wilden de perfecte stadsfiets ontwikkelen. Dit deden ze met een opvallend en minimalistisch design. In 2016 kwam de eerste e-bike op de markt. De fiets werd meteen veel verkocht en de reacties waren positief. Dit zorgde voor een voortvarende start voor VanMoof.

Het ging uiteindelijk mis met het S3 model. Deze e-bike kende veel problemen met de e-shifter en kwam daardoor regelmatig terug voor reparatie. VanMoof was echter niet voorbereid op deze hoeveelheid reparaties. Klanten konden destijds alleen voor onderhoud bij VanMoof terecht, waardoor de kosten snel stegen. Ook de lange wachttijden op reparaties hebben ervoor gezorgd dat klanten minder vertrouwen in het merk kregen. Naast het feit dat het bedrijf al langer kampte met financiële problemen hebben deze redenen er uiteindelijk voor gezorgd dat het merk in juli 2023 failliet ging.

Doorstart VanMoof dankzij Lavoie

Na het faillissement heeft VanMoof een uitstekende doorstart gemaakt. Dit dankzij de overname van Lavoie, dit is een Britse e-step fabrikant die onder het bedrijf McLaren valt. Voor de overname zijn er goede afspraken gemaakt over de reparaties. Zo worden de reparaties niet meer enkel door VanMoof uitgevoerd, maar zijn de onderdelen en technische expertise beschikbaar gesteld voor externe partijen. Dit betekent dat je jouw VanMoof fiets nu ook naar  een erkende fietsenmaker kunt brengen voor reparatie en onderhoud. Wel zo fijn!

Nieuwe modellen VanMoof

Na de overname zijn er toffe nieuwe modellen op de markt gebracht. Zo heb je de keuze uit de modellen S5 en A5. De e-bikes zijn weer kenmerkend door het opvallende en minimalistische design. De fietsen zijn daarentegen wel volledig vernieuwd en verbeterd. Zo is bijvoorbeeld de e-shifter vervangen voor een naafversnelling.

S5

De S5 ziet er op het eerste oog uit als een echte VanMoof fiets. De e-bike heeft nog steeds het kenmerkende frame zoals dat ook was bij de voorgaande modellen. De fiets is voorzien van een vernieuwde voorwielmotor en de VanMoof beschikt over een krachtsensor. Deze sensor voelt aan hoe hard er op de pedalen wordt gedrukt door de fietser en zo geeft de fiets een bijpassende trapondersteuning.

Verder is de e-bike voorzien van een nieuwe automatische versnelling die drie versnellingen heeft. Deze zijn te bedienen met de twee knopjes op het linkerhandvat. Aan de rechterkant van het stuur zitten de bel en turbo boost-knop. Daarnaast is het stuur voorzien van twee lichtringen, deze zitten naast de handvatten. Een ring geeft de energie van de accu aan en de ander de snelheid. Op dit model zit geen display, wel heeft de S5 een speciale aansluiting voor een telefoonhouder. De stadsfiets beschikt over een 487 Wh accu die een actieradius heeft van 60 tot 150 km. De accu zit geïntegreerd in het frame. De fiets beschikt over een usb-aansluiting waardoor je telefoon opgeladen kan worden tijdens het fietsen. Om je fiets op slot te zetten heb je geen sleutel nodig. De S5 heeft een ‘schopslot’, zo zet je de fiets handsfree op slot.

A5

De VanMoof A5 is compleet andere fiets qua uiterlijk dan de S5. De A5 heeft 24 inch wielen en dit maakt hem een stuk kleiner. De e-bike heeft een lage instap, maar het frame heeft nog wel de bekende VanMoof look.

Bovendien heeft de A5 veelal dezelfde specificaties als de S5. Zo heeft de fiets ook de nieuwe automatische versnelling met drie versnellingen. Verder is de e-bike voorzien van de krachtsensor die zorgt voor een natuurlijke trapondersteuning en op het stuur vind je de lichtringen terug. Net als bij de S5 heeft dit model geen display, maar wel een speciale aansluiting voor een telefoonhouder. Daarnaast beschikt de A5 ook over een ‘schopslot.’

Het enige verschil zit hem in de wielmaat, het frame en de accu. De VanMoof A5 is voorzien van een 463 Wh accu, deze is geïntegreerd in het frame. De accu heeft een actieradius van 55 tot 140 km.

VanMoof e-bike kopen?

Ben je nu op zoek naar een elektrische fiets van VanMoof? Bij Fietsunie ben je aan het juiste adres. Bestel de S5 of A5 eenvoudig online en wij komen hem gratis thuis bezorgen. Wil je de fietsen toch liever in het echt bewonderen en proberen? Kom dan langs in onze fietsenwinkel in Emmen en maak een gratis proefrit! Heb je vragen? Onze klantenservice staat zes dagen per week voor je klaar om je te helpen.