Start met typen om te zoeken

Transportfiets, mamafiets of family fiets..

Transportfiets, mamafiets of family fiets..

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe elektrische fiets voor jou en je kindje kom je al snel verschillende soorten fietsen tegen. Stadsfiets, transportfiets, family fiets, moederfiets… Welke fiets kies je en waarom is de ene fiets handiger dan de andere? Een moederfiets wordt ook wel mamafiets genoemd. Deze fietsen zijn speciaal ontwikkeld voor moeders die vaak met jonge kinderen op de fiets zitten. Vaak worden er één of twee kinderstoeltjes op de fiets geplaatst en daarom is het extra belangrijk dat de fiets het totale gewicht aan kan.

Wat is het verschil tussen een moederfiets en een normale fiets?

Een moederfiets heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur, waardoor je gemakkelijker kunt fietsen. Ook is het stuur vaak breder dan bij een normale E-bike. Het belangrijkste verschil zit ‘m in het frame. Het frame van een moederfiets is lager en sterker en daardoor heeft de fiets meer draagkracht. Door het lagere frame stap je eenvoudig op en af. Tevens zijn de meeste moederfietsen voorzien van een dubbele standaard en een stuurslot. Dit is enorm handig en veilig, want de fiets staat zo veel stabieler en het stuur kan niet wegdraaien door het stuurslot. Ideaal wanneer je jouw kindje in of uit het kinderstoeltje wilt halen. Wij zien dat steeds meer fietsmerken van de benaming moederfiets afstappen, omdat er ook steeds meer vaders gebruik maken van een moederfiets. Daarom wordt deze fiets steeds vaker een family fiets genoemd.


De Cortina E-Common is een mooi voorbeeld van een prachtige family fiets.

Een elektrische moederfiets of een gewone fiets?

Een elektrische moederfiets fietst veel comfortabeler, omdat je altijd fietst met ondersteuning. Fietsen met twee kinderen vergt soms de nodige inspanning en daarom is de trapondersteuning bij een elektrische fiets erg prettig. Je hebt altijd het gevoel dat je de wind mee hebt. Een elektrische fiets gaat nooit harder dan 25 km/h en daarom kun je veilig op een E-bike fietsen met jouw kinderen.

Vanaf wanneer mag je kleine mee op de fiets?

De eerste keer fietsen met jouw kleine is altijd een bijzonder en toch wel spannend moment. Hoe zal je kindje reageren en waar fiets je naartoe? Maar voordat je met je kleine op de fiets stapt is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je het meest veilig fietst met een kleine. Een voorzitje is de meest veilig optie voor kleine kinderen. Je mag je kindje in een voorzitje meenemen wanneer hij/ zij goed zelfstandig kan zitten. Meestal is dit rond de periode van 9 maanden. Wil je jouw kindje meer comfort bieden? Dan is een windscherm een ideale accessoire.

Verschillende soorten kinderzitjes

Er zijn vele soorten kinderzitjes verkrijgbaar in allerlei hippe kleuren. Bijna alle kinderzitjes passen op een moederfiets, maar soms heb je wel een adapterplaat nodig omdat de bagagedager te smal of te breed is. Wanneer je kiest voor een elektrische fiets met bagagedrager accu, is het belangrijk om te checken of het kinderzitje op de bagagedrager geplaatst kan worden. Soms komt de aansluiting niet helemaal uit waardoor je het zitje iedere keer moet afnemen wanneer je de accu wilt opladen. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor zoals speciale adapterplaten of framedragers.