Start met typen om te zoeken

Past een Bafang middenmotor op mijn fiets?

Past een Bafang middenmotor op mijn fiets?

Past de Bafang motor op mijn fiets?

Dit is een vraag die wij heel erg vaak krijgen. De vraag die je als eerste moet stellen is: "wat voor trapas heeft mijn fiets"? Dit antwoord heb je nodig om te begrijpen hoe de Bafang motor op de fiets gemonteerd kan worden en welke maat motor je nodig hebt. De Bafang BBSxx-motoren hebben een trapashartdiameter van 33,5 mm en zijn ontworpen om te passen in de fiets trapas als JIS of Japanse industriële standaard, die sterk lijkt op onze standaard hier in de Europa, ISO / Engels, BSA, Brits of "schroefdraad". Verkrijgbaar in 4 breedtes, (68 mm) (73 mm oversized) (83 mm enkele downhill- en FR-fietsen) (100 mm "Fat bikes"). De binnendiameter van de schaal is 33,6-33,9 mm. BSA heeft schroefdraad aan de binnenkant van de schaal van. Hieronder zie je een voorbeeldfoto van de BSA-schroefdraad Bottom Bracket die eenvoudig kan worden geïdentificeerd met de schroefdraden aan de binnenkant van de schaal. Dit is waar de BBSxx-motoren voor zijn ontworpen. Dus als je fiets een schroefdop heeft zoals de onderstaande foto, heb je geluk, nu hoef je alleen nog maar een motor in de juiste breedte te bestellen. Let wel op de breedte . De 250watt, 500watt en 750watt motoren zijn geschikt voor 68mm-73mm bottom brackets. Enkel de BBSHD is verkrijgbaar in een 100mm variant.

 

 

De BBS01 en BBS02 wordt geleverd in slechts één maat (68-73 mm) Wij kunnen deze motor echter wel opmaat voor u laten maken zodat deze ook is geschikt voor 83-100 mm assen. De 68-73 mm BBS01, BBS02 en BBSHD kunnen eenvoudig in een 73 mm trapas gemonteerd worden. Het enige dat nodig is, zijn langere inbus boutjes voor het vastzetten van de borgplaat. Gewoonlijk past alleen Bafang centrale borgmoer op de motor en de sierdop niet.

Helaas worden fietsen geleverd zonder standaarden en zijn ze voorzien van verschillende breedtes en diameters, dus let op. Misschien heb je een van deze fietsen of ben je van plan er een aan te schaffen en weet je het niet eens. Let op! Koop geen fiets totdat je precies weet wat voor soort bottom bracket de fiets heeft.

Bij 90% van de fietsen zal de Bafang motor passen. Echter wanneer je een Gazelle hebt met een perslager zal er eerst een opvulring gemaakt moeten worden. Deze as heeft namelijk een grotere diameter. En bij bijvoorbeeld een Babboe Big zal de motor niet zomaar passen. Er dient een aanpassing gedaan te worden aan het frame om dit mogelijk te maken. 

Soms moet er ook rekening worden gehouden met het hart van de trapas tot de onderkant van het frame. Deze afstand mag niet te groot zijn aangezien dit op de motor ook niet het geval is. Op de afbeelding hieronder zie je hoe groot deze afstand maximaal kan zijn.

Kortom de Bafang middenmotor past op vele fietsen. Of je nou een normale stadsfiets, een ligfiets, driewielfiets of tandem hebt; het belangrijkste is welke trapas er op je fiets zit. Wij hopen met dit blog een stukje onduidelijkheid weggehaald te hebben bij veel mensen die zich dit afvroegen. Mochten er verder toch vragen zijn ontstaan dan kun je altijd contact met ons opnemen middels mail of telefoon.