Gratis verzending vanaf €75,-
Dé ombouw specialist
6 dagen per week bereikbaar
Start met typen om te zoeken

Longtail bikes in de schijnwerpers

Longtail bikes in de schijnwerpers

De fiets is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, ze zijn er ook in vele soorten en maten. Tegenwoordig is de trend om je fiets elektrisch te maken, dan wel elektrisch te kopen. Een bakfiets is uitermate handig, maar ken jij de longtail bike al? Deze veelzijdige en praktische fiets is voorzien van een extra lange bagegedrager, waardoor je evenveel gemak ervaart. De longtail bike heeft de manier waarop we denken over stadsvervoer en gezinsavonturen positief veranderd. Lees deze blog om meer te weten te komen over de longtail bike, wat hem nou zo uniek maakt, voor wie hij handig is en welke voordelen hij biedt ten opzichte van andere fietsen.

Het begin van de longtail bike

Het concept van de longtail bike heeft zijn oorsprong in Azië, waar fietsen al lang worden gebruikt voor allerlei soorten transport, zoals het vervoeren van goederen, boodschappen en zelfs hele families. De longtail bike is een evolutie van deze traditionele cargo bikes en biedt een gestroomlijnd ontwerp en meer functionaliteit voor dagelijks gebruik.

Het merk Xtracycle, dat bekend staat om zijn innovaties, kwam als eerste met een uitbreidingskit. Zo kon je je eigen fiets ombouwen naar een longtail bike. Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit nieuwe longtail bikes, rechtstreeks vanaf de fabriek. In onze buurlanden Duitsland en België is de longtail bike al enige tijd erg populair, terwijl ze in Nederland nauwelijks gespot worden. In Nederland is de bakfiets op het moment erg populair maar kan de longtail zeker terrein winnen!

Wat maakt de longtail bike anders?

Een longtail bike is een speciaal type fiets dat zich onderscheidt door zijn verlengde bagagedrager, die langer is dan dat van traditionele fietsen. Hier komt ook de naam 'long tail' vandaan. Deze lange bagagedrager biedt genoeg ruimte om ladingen, zoals boodschappen, kinderen of pakketjes veilig en gemakkelijk mee te vervoeren. Je kunt hem in het straatje van de cargo fiets zetten door de mogelijkheid om meer bagage mee te nemen. Je neemt eenvoudig meerdere kinderen mee op de fiets, waardoor je hetzelfde gemak ervaart als bij een bakfiets. De kinderen zitten nu op de verlengde bagagedrager in plaats van in een bakfiets. De longtail bike is tegenwoordig bijna overal in elektrische varianten te koop, handig wanneer je een zware lading op de fiets hebt of twee kinderen achterop hebt. Enkele voordelen van een longtail bike:

  • Laadvermogen: door de verlengde bagagedrager kun je meer meenemen achterop de fiets zoals boodschappen, kinderen of pakketjes.
  • Wendbaarheid: ondanks hun lengte is de longtail bike verrassend wendbaar en gemakkelijk te besturen, ook door de drukke wegen in de stad. Je neemt namelijk niet de ruimte in op het fietspad zoals je zou doen met een bakfiets.
  • Milieuvriendelijk: ze stoten geen schadelijke gassen uit, dit draagt bij aan een schonere omgeving.
  • Kostenbesparing: de longtail bike is goedkoper in aanschaf en onderhoud dan een auto of bakfiets.
  • Lichamelijke beweging: fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, met de longtail bike in je dagelijkse routine ben je elke dag in beweging.

Past een longtail bike bij mij?

Longtail bikes zijn erg veelzijdig en kunnen door verschillende doelgroepen gebruikt worden.

  • Gezinnen: longtail bikes zijn ideaal voor ouders die hun kinderen willen vervoeren. Ze bieden ruimte voor kinderzitjes en bagage, waardoor gezinsuitstapjes eenvoudiger worden dan ooit.
  • Stedelingen: voor mensen die in drukke steden wonen, kunnen longtail bikes een uitstekend alternatief zijn voor auto's. Ze kunnen gemakkelijk door het verkeer navigeren, hun lading meenemen en zijn milieuvriendelijk.
  • Forenzen: longtail bikes zijn een geweldige keuze voor woon-werkverkeer, vooral als je dagelijkse boodschappen of andere ladingen moet meenemen. Ze verminderen de noodzaak van een auto en zijn goedkoper in onderhoud.
  • Avonturiers: voor degenen die graag op avontuur gaan, bieden longtail bikes voldoende bagageruimte voor kampeeruitrusting, backpacks en meer. Ze zijn perfect voor fietsvakanties en off-road verkenningen.
  • Zakelijke ondernemers: bedrijven kunnen longtail bikes inzetten voor leveringen, vooral in stedelijke gebieden waar verkeer en parkeerproblemen veelvoorkomend zijn.

Bekende merken met longtail bikes in hun assortiment.

Cannondale: Het bedrijf dat als eerste begon met aluminium en carbonfietsen. Voornamelijk bekend om de racefietsen en MTB maar nu ook met een fiets voor het gezin.
Xtracycle: Het bedrijf dat aan de wieg stond van de moderne longtail bike blijft een belangrijke speler in de industrie. Hun aanbod omvat verschillende modellen, zoals de Edgerunner en de RFA.
Surly: Surly is een merk dat geliefd is bij avonturiers en liefhebbers van langeafstandsfietsen. Hun Big Dummy-model is een populaire keuze voor lange fietstochten en expedities.
Kettler: Kettler bikes kenmerkt zich door de innovaties op het gebied van fietsen. De Quadriga Cargoline is het paradepaardje met verschillende typen, voor elke behoefte een passende longtail.
Tern: Tern heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen van inklapbare longtail bikes, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn in kleine ruimtes. De Tern GSD is een voorbeeld van hun innovatieve ontwerpen.
Riese & Müller: Dit Duitse merk staat bekend om zijn hoogwaardige elektrische longtail bikes, zoals de Multicharger en de Multitinker modellen. Ze combineren functionaliteit met elektrische ondersteuning voor extra gemak.

De longtail bike voor jouw gezin

Nog een beetje onwennig of roept de longtail bike jou al? Met al zijn voordelen kan hij best een goede vervanger zijn van de bakfiets. Zet de voordelen en nadelen op een rij. Wie weet wordt deze alleskunner wel jouw nieuwe e-bike!