Start met typen om te zoeken

Je fiets veilig meenemen op vakantie: Tips en Tricks

Je fiets veilig meenemen op vakantie: Tips en Tricks

De zomer komt eraan, en voor velen betekent dat een welverdiende vakantie. Als je een fervent fietser bent, is de kans groot dat je je geliefde tweewieler mee wilt nemen op reis. Of je nu van plan bent om de bergen te trotseren, langs pittoreske dorpjes te fietsen of gewoon de omgeving van je vakantiebestemming wil verkennen, het is belangrijk om je fiets veilig en efficiënt mee te nemen. In deze blog geef ik je enkele praktische tips om je fiets veilig en zorgeloos mee op vakantie te nemen.

1. Kies de juiste fietsendrager

Er zijn verschillende soorten fietsendragers, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Dakdragers: Deze zijn ideaal als je de achterklep van je auto vrij wilt houden. Zorg ervoor dat je fiets goed vastzit en gebruik eventueel een beschermhoes om je fiets te beschermen tegen weersinvloeden en vuil.
 • Trekhaakdragers: Deze zijn meestal stabieler en gemakkelijker te laden dan dakdragers. Ze zijn echter vaak duurder en je hebt een trekhaak nodig.
 • Achterklepdragers: Deze zijn een goede optie als je geen dakrails of trekhaak hebt. Let er wel op dat deze dragers soms de achterlichten en het kenteken kunnen blokkeren, wat in de meeste landen niet is toegestaan.

2. Bescherm je fiets tegen diefstal

Of je nu in Nederland of het buitenland op vakantie gaat, bescherm je fiets tegen diefstal. Het zou ontzettend jammer zijn als je er tijdens jouw welverdiende vakantie achter komt dat je fiets is gestolen. Gebruik daarom een stevig fietsslot om je fiets vast te zetten. Naast een ringslot kun je ook een kettingslot gebruiken om je fiets vast te maken aan bijvoorbeeld een fietsenrek of lantaarnpaal. Zo maak je het dieven net iets moeilijker om jouw fiets mee te nemen. Heb je een elektrische fiets mee op vakantie? Zorg dan voor een stevig accuslot of neem de accu uit de fiets en berg deze veilig op. 

3. Controleer de wetgeving

In sommige landen gelden specifieke regels voor het vervoeren van fietsen. Controleer altijd de lokale wetgeving van de landen waar je doorheen reist en je eindbestemming. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals:

 • Het afdekken van je kentekenplaat en achterlichten.
 • De maximale breedte en hoogte van de lading.
 • Het gebruik van extra waarschuwingsborden of reflectoren.

4. Voorbereiding van je fiets

Voordat je je fiets inlaadt, is het belangrijk om deze goed voor te bereiden:

 • Onderhoud: Zorg ervoor dat je fiets in topconditie is. Controleer de banden, remmen, en smeer de ketting.
 • Demontage: Overweeg om delen van je fiets te demonteren, zoals de pedalen en het voorwiel, om de fiets compacter en makkelijker te vervoeren. Bij e-bikes is het veiliger om de accu uit de fiets te halen en deze in de auto mee te nemen. Dit scheelt veel gewicht op de fietsendrager.
 • Veilige verpakking: Gebruik beschermingsmateriaal om te voorkomen dat onderdelen tijdens de reis beschadigd raken.

5. Plan je route

Als je van plan bent om tijdens je vakantie lange fietstochten te maken, is het handig om je route van tevoren te plannen. Dit helpt niet alleen om interessante fietsroutes en bezienswaardigheden te ontdekken, maar zorgt er ook voor dat je weet waar je veilig kunt stoppen om je fiets in en uit te laden.

6. Verzekering

Controleer of je fiets verzekerd is tijdens het vervoer en verblijf op je vakantiebestemming. Sommige reisverzekeringen bieden dekking voor fietsen, maar het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen.

7. Alternatieve vervoersopties

Overweeg ook andere manieren om je fiets mee te nemen, zoals:

 • Vliegtuig: Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om fietsen mee te nemen. Zorg ervoor dat je fiets goed verpakt is in een speciale fietskoffer.
 • Trein: In veel Europese landen is het mogelijk om je fiets mee te nemen in de trein. Informeer vooraf naar de mogelijkheden en eventuele reserveringen die je moet maken.
 • Bus: Sommige langeafstandsbussen bieden ruimte voor fietsen. Controleer dit van tevoren en zorg voor een goede verpakking.

Conclusie

Het meenemen van je fiets op vakantie hoeft geen stressvolle onderneming te zijn. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je ervoor zorgen dat je fiets veilig en wel aankomt op je vakantiebestemming, klaar voor nieuwe avonturen. Dus pak je spullen, laad je fiets in, en geniet van een zorgeloze fietsvakantie!

Happy cycling!