Start met typen om te zoeken

Hoe maak je jouw fiets schoon voor de lente?

Hoe maak je jouw fiets schoon voor de lente?

De lente komt eraan, het zonnetje laat zich steeds vaker zien en daardoor stappen we weer massaal op de fiets. We fietsen naar ons werk, trekken er in het weekend vaker op uit en gebruiken de fiets voor mooie fietstochten. Nu je de fiets weer vaker gebruikt is het van belang om de fiets goed schoon te houden. Een schone fiets fietst niet alleen fijner, je verlengt de levensduur er ook mee. Maar hoe maak je jouw fiets goed schoon en welke onderhoudsmiddelen heb je nodig? In dit blog geven wij jou schoonmaakadvies en een aantal tips.

Het schoonmaken van je fiets zorgt ervoor dat er minder vuil in de bewegende delen achterblijft en dat de lak van de fiets mooier blijft. Een fiets kun je prima zelf schoonmaken. Een fiets juist onderhouden is iets lastiger en daarom raden wij het aan om je fiets jaarlijks na te laten kijken door een goede fietsenmaker. Zij stellen onder andere de remmen af, controleren de bandenspanning, zorgen ervoor dat de draaiende delen gevet worden en kijken of de spaken en de velgen nog helemaal in orde zijn.

Jouw fiets schoonmaken in 5 stappen

Je mag een fiets of mountainbike nooit schoonmaken met een hogedrukreiniger, want daarmee spuit je water in de lagers van de versnellingsnaaf en de trapas en dat wil je absoluut voorkomen. Maar hoe doe je het dan wel goed? Volg onderstaande stappen uit om jouw fiets weer als nieuw te maken.

Stap 1. Spoel de fiets af met lauwwarm water, zodat je het zand eraf spoelt. Het zand kan gaan werken als een schuurmiddel en daardoor kun je de lak beschadigen.

Stap 2. Maak een sopje met lauwwarm water en een fietsreiniger. Gebruik bijvoorbeeld de Cyclon E-bike cleaner.

Stap 3. Maak de fiets schoon met een zacht doekje of sponsje. Werk altijd van boven naar beneden.

Stap 4. Maak de ketting schoon met een klein borsteltje.

Stap 5. Droog de fiets helemaal af en poets het frame met een poetsmiddel. Zo blijft de lak langer mooi en krijgt het een beschermlaagje.

Ketting en kabels smeren

Nu je fiets helemaal schoon is, is het tijd voor de volgende stap. Het smeren van de ketting en kabels. Deze onderdelen hebben regelmatig onderhoud en vet nodig. Wanneer je de ketting gaat smeren is het handig om het achterwiel van de fiets van de grond te halen. Dit kun je doen door de fiets op een bok te zetten of de fiets in zijn geheel aan een haak te hangen. Wanneer het achterwiel van de grond is, kun je de trapper naar achteren draaien en kun je de ontvetter spuiten op de ketting bij de achtertandwielen. De ontvetter zorgt voor een beschermend en vuilafstotend laagje. Om het onderhoud helemaal af te maken kun je de ketting behandelen met Cyclon Bicycle Oil. Verspreid de olie goed door de ketting een aantal keren vooruit en achteruit te bewegen.

Nu de ketting gesmeerd is, ga je verder met de kabel van de versnelling. Fietsen met een derailleurversnelling zijn vaak voorzien van een kabel die je eenvoudig los kunt klikken. Wanneer je deze los hebt gemaakt kun je de kabels eveneens met een zacht doekje schoonmaken en de draaiende onderdelen insmeren met Cyclon Bicycle Oil.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen ben je weer helemaal klaar voor de volgende fietstocht. Denk je naast het schoonmaken aan de jaarlijkse onderhoudsbeurt? Dan is de kans groot dat je heel lang plezier hebt van jouw fiets.