Start met typen om te zoeken

Dag van de fietshelm - 10 april 2024

Dag van de fietshelm - 10 april 2024

Vandaag is het de dag van de fietshelm. Wij Nederlanders zijn echte fietsfanaten en na Denemarken is Nederland het land met de meeste fietsers. Door het groeiend aantal fietsers, fietsongevallen en letsels met hersenschade is vorig jaar de dag van de fietshelm in het leven geroepen. Vorig jaar werd deze dag op 19 april georganiseerd. Het initiatief werd genomen door Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Met #dagvandefietshelm wordt er lokaal en landelijk aandacht gevraagd voor dit onderwerp.

Feiten en cijfers

Actief bewegen en dus ook fietsen, kan niet genoeg gestimuleerd worden. Veel ongelukken en leed kunnen voorkomen worden als er op een veilige en verantwoordelijke manier gefietst wordt. Een helm is een van die manieren om hersenletsel te voorkomen. Van alle fietsongevallen is het bekend dat 1 op de 6 slachtoffers te maken krijgt met hersenletsel. Van de oudere fietsers (55+) is dit zelfs 1 op 5!

Per jaar overlijden er circa 31 schoolgaande kinderen als gevolg van een fietsongeval. Een fietsend kind dat bij een ongeluk wordt geschept of ergens tegenaan fietst, landt bijna altijd op zijn hoofd. Een fietshelm kan veel leed voorkomen en onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van een fietshelm 5 dodelijke slachtoffers per jaar kan voorkomen. Ook zouden er 200 minder ernstig gewonde slachtoffers per jaar zijn.

Praktisch en mooi

Veelal denken we bij een fietshelm aan een saai model in een zwarte kleur maar niks is minder waar. Tegenwoordig zijn er fietshelmen in verschillende ontwerpen en kleuren, voor ieder wat wils. Wil je opvallen met een leuk printje? Of juist helemaal bij je fiets passen met dezelfde kleur fietshelm, het kan allemaal. Let bij het kopen van een fietshelm goed op de pasvorm. Dit is, net als bij andere helm soorten, erg belangrijk voor het beschermen van je hoofd. In de winkel kan je altijd advies vragen bij één van onze vakkundige collega’s. Ook online vind je bij Fietsunie een ruim assortiment fietshelmen.

Bij fietshelmen wordt de eerste link vaak gelegd naar een mountainbike fietshelm of een helm voor tijdens het wielrennen, maar voor volwassenen hebben we ook modelletjes voor op de stadsfiets of e-bike. Straks vormgegeven met een donkere of lichte kleur maar ook een sportief modelletje met een handig vizier.

Van kleins af aan

Naast fietshelmen voor volwassenen hebben we ook fietshelmen voor kinderen. Zoals al is aangetoond biedt een fietshelm voor zowel volwassenen als kinderen goede bescherming tijdens een ongeval. De kinderfietshelmen in onze collectie zijn van Bobike. Door de openingen in de fietshelm houdt je kindje zijn hoofd koel en het insectennet zorgt ervoor dat ze geen last hebben van rondvliegende beestjes. De helm is eenvoudig te verstellen met het Easy-Lock systeem. Een zachte kinriem zorgt ervoor dat de fietshelm comfortabel is. Let bij het sluiten van de kinriem erop dat je ongeveer 1 à 2 vingers tussen het riempje en de kin kan doen. Op deze manier is de helm goed bevestigd.

Het mooie weer begint nu echt weer te komen. Heb jij nog geen fietshelm voor jezelf, je partner of de kinderen? Fiets dan langs de winkel of kijk op de webshop. Met een fietshelm ben je goed voorbereid op een heerlijk dagje fietsen met het hele gezin.