Start met typen om te zoeken

De actieradius van een e-bike: Hoe ver kun je fietsen op elektrische kracht?

De actieradius van een e-bike: Hoe ver kun je fietsen op elektrische kracht?

Stap op je e-bike en laat de accu je voortstuwen terwijl je moeiteloos geniet van het landschap om je heen. Maar hoever kun je eigenlijk fietsen op een volle accu? In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van de actieradius van een E-Bike. Ontdek hoe ver je kunt gaan, welke factoren van invloed zijn en handige tips om het meeste uit jouw elektrische fiets te halen.

Wat is de actieradius?

De actieradius van een e-bike verwijst naar de afstand die je kunt afleggen op een volledig opgeladen accu, voordat je deze weer moet opladen. Het is belangrijk om te weten dat de actieradius kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die de actieradius kunnen beïnvloeden zijn

Het type accu die op jouw fiets zit. In de wereld van e-bikes zijn verschillende accu's, zoals loodzuur, nikkel-metaalhydride (NiMH) of lithium-ion (Li-ion). Li-ion accu's worden beschouwd als de meest efficiënte en bieden over het algemeen een grotere actieradius.

Naast het type accu heeft de capaciteit ook invloed op de actieradius. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in watt uur (Wh). Hoe hoger de wattuur waarde, hoe groter de actieradius. Een accu met een hogere capaciteit kan je dus verder brengen.

Op een accu heb je vaak verschillende ondersteuningsniveaus, zoals eco, normaal en sportief. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe sneller de accu leeg raakt want hij gebruikt meer energie.

Het totale gewicht van de fiets, inclusief de berijder en eventuele bagage, kan ook invloed hebben op de actieradius. Een zwaardere belasting vergt meer energie van de accu omdat hij meer moet ‘trekken’.

En als laatste heeft het terrein of het wegdek waar je op fietst ook invloed op de actieradius. Fietsen op vlak terrein kost minder energie dan fietsen op heuvelachtig terrein. Daarnaast kan een hobbelig wegdek of tegenwind ook de actieradius beïnvloeden.

Tips om jouw actieradius te optimaliseren

Wil je het meeste uit jouw accu halen dan hebben wij de volgende tips om de actieradius te optimaliseren

  1. Kies het juiste ondersteuningsniveau
    Als je niet per se de maximale snelheid nodig hebt, kies dan voor een lager ondersteuningsniveau. Zo bespaar je energie en vergroot je de actieradius.
  2. Houd rekening met het terrein
    Plan je route op basis van het terrein. Als je weet dat er veel heuvels zijn, pas je rijstijl dan aan en schakel indien nodig over naar een hoger ondersteuningsniveau. Ga je de heuvel af, schakel dan over naar een lager ondersteuningsniveau.
  3. Bandenspanning
    Controleer regelmatig de bandenspanning. Een juiste bandenspanning zorgt voor minder rolweerstand en een efficiëntere rit.
  4. Optimaliseer je versnellingen
    Schakel op de juiste momenten naar een hogere of lagere versnelling om de efficiëntie van je rit te verbeteren. Door in een lagere versnelling te trappen op vlak terrein of bergafwaarts, kun je energie besparen. Schakel naar een hogere versnelling bij het beklimmen van heuvels om de belasting op de accu te verminderen.
  5. Verminder de weerstand
    Zorg ervoor dat je fiets goed is onderhouden. Regelmatig schoonmaken en smeren van de ketting, het controleren van de remblokjes en het vermijden van piepende remmen kan de weerstand verminderen en de actieradius vergroten.
  6. Let op je eigen inspanning
    Vergeet niet dat een e-bike je ondersteunt, maar je moet nog steeds zelf trappen. Door actief mee te trappen, verhoog je je eigen inspanning en verleng je de actieradius van de accu.


De actieradius van een e-bike is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type accu, de capaciteit, het ondersteuningsniveau, het gewicht, het terrein en het wegdek. Door bewust om te gaan met deze factoren en enkele tips te volgen, kun je de actieradius van je e-bike optimaliseren en genieten van langere ritten. Dus spring op je e-bike, verken de wereld om je heen en geniet van de vrijheid die elektrische ondersteuning biedt!